Get API key from Google and insert it to plugin properties to enable maps on your website.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Το 330 μ.Χ. με το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Κωνσταντινούπολη υπήρξε η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, ο όποιος έκτισε τείχη γύρω από την πόλη για να την κάνει αδιάβατη από τους εχθρούς. Η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας αναπτύχθηκε και συνέχισε να εφημερεύει και πολύ μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου με άλλους αυτοκράτορες. Κατά την αυτοκρατορία του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας δηλαδή από 527 έως το 565μ.Χ. η πόλη υπήρξε πιο δυνατή και πλούσια από ποτέ. Τα χρόνια εκείνα κτίστηκαν και τα πιο σημαντικά κτήρια που διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας και το Βυζάντιο απέκτησε δόξα και πλούτη. 
Από το 626 
μ.Χ. και για αρκετά χρόνια η πόλη πολιορκήθηκε από πολλούς λαούς κατάφερε όμως να διατηρήσει την χριστιανική της θρησκεία και τον ελληνικό χαρακτήρα της.
    Η χρυσή εποχή του Βυζαντίου κράτησε πολλά χρόνια από το 867 μέχρι το 1081 όπου το Βυζάντιο νίκησε πολλούς εχθρούς και εξωτερικές απειλές. Στη συνέχεια όμως επί της  Δυναστείας των Κομνηνών αρχίζει να χάνει εδάφη. Ενώ και τα επόμενα χρόνια οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου δεν κατάφεραν να υπερνικήσουν τις διάφορες επιδρομές των σταυροφόρων και το Βυζάντιο γνώρισε μεγάλη παρακμή μέχρι το 1260 όπου και ανέλαβαν την αυτοκρατορία οι Παλαιολόγοι.

 

    Το 1453 

η Κωνσταντινούπολη πέρασε στα χέρια των Οθωμανών μετά από μεγάλη πολιορκία. Οι ζημίες και οι καταστροφές που υπέστη η πόλη ήταν αμέτρητες. Η πτώση του Βυζαντίου υπήρξε ορόσημο στην ιστορία που σήμαινε το τέλος μιας σπουδαίας εποχής. 

    Στα χρόνια που ακολούθησαν η Κωνσταντινούπολη κατοικήθηκε από Τούρκους, Έλληνες, Αρμένιους και Εβραίους. Οι Έλληνες αν και μειονότητα κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανά τα στοιχεία του πολιτισμού τους.
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 ,τον θρίαμβο του Κεμάλ Ατατούρκ και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία  η Κωνσταντινούπολη έπαψε να είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας και ονομάστηκε επίσημα πλέον Ισταμπούλ. 
Το 1955 
μια βόμβα στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη πυροδοτεί τα Σεπτεμβριανά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη όπου οι Τούρκοι ξεσηκώθηκαν και λεηλάτησαν ολόκληρη την πόλη. Οι καταστροφές μεγάλες και τα θύματα πολλά. Οι περισσότεροι Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη αφού οι περιουσίες τους είχαν χαθεί μέσα σε μια μέρα.
    Σήμερα η Κωνσταντινούπολη ή Ισταμπούλ είναι μια πυκνοκατοικημένη σύγχρονη πόλη που χωρίζεται σε δυο τμήματα, την Ευρωπαϊκή και την

Ασιατική πόλη. Ελληνικές συνοικίες υπάρχουν ακόμα όπως συνοικία Beyoğlu. Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν πλούσιες γειτονίες με μεγάλα συγκροτήματα και πολυκατοικίες αλλά και φτωχικές γειτονίες που μπορει κανεις να παει πισω στον χρονο.